Home page Agenda Het Leven in Chimay Hoe bereikt u ons ? Links Contact » fr » nl » en

Chimay koestert de Kunst van de Gastronomie

De gastronomische specialiteiten van Chimay zult u beslist op prijs stellen. Het zijn echte ambassadeurs van de stad.                                                Chimay staat voor trappistenbieren en -kazen, melk- en kaasproducten, de Escavêche, ambachtelijke fijne vleeswaren, het aperitief Pinot de Chimay...  En dan zijn er voor de zoetekauwen nog de Bernardins, de Gâteau chimacien, de pralines en de chocolade van Chimay...

    

De gastronomische schatten

 Verwen uw smaakpapillen 

 

  • Recepten op basis van kazen en bieren van Chimay : Klik hier
  • De 'chimaciens' stellen hun recepten voor ! 
  • De ateliers die open staan voor bezoek
 Mise à jour en cours

De Gastronomische Schatten

De Trappistenbieren van  Chimay  

Chimay is een authentiek Trappistenbier: het wordt gebrouwen in een Trappistenklooster onder toezicht en verantwoordelijkheid van de monnikenorde. In België hebben slechts 6 bieren recht op de titel "Trappist": Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en Achel.

De Cisterciënzermonniken van Chimay moesten niet alleen in hun eigen levensonderhoud voorzien, maar ook in dat van hun stichtingen. Tevens dienden ze de werkgelegenheid in eigen streek te steunen. Daarom legden ze zich vanaf 1862 toe op de productie van Trappistenbier en -kaas. Dankzij hun typische karakter en de hoge kwaliteit vielen deze producten meteen in de smaak.

Meer info van de Trappistenproducten van Chimay: bieren en kazen op  www.chimay.com
Meer info van Abdij Notre-Dame van Scourmont op www.scourmont.be  
 

De kazen van Chimay

De streek van Chimay met zijn bossen, weiden en talrijke rivieren is altijd al een land van veeteelt geweest. En wie "melkkoeien" zegt, denkt meteen ook aan "kaas"!

 

In 1876 herontdekten de Trappistenmonniken van Scourmont het  bereidingsgeheim van een halfharde kaas; een kaas bereid met lekkere melk van hun boerderij en gerijpt in de gewelfde kelders van de Abdij. Vandaag wordt de Chimay-kaas uitsluitend bereid met melk uit de streek, terwijl de Trappistenmonniken hun apparatuur moderniseerden.

Technologie gaat hand in hand met traditie, tot grote vreugde van de kenners. De Chimay-kaas heeft een moderne productie weten te verzoenen met zijn authenticiteit.

Meer info van de Trappistenproducten van Chimay: bieren en kazen op  www.chimay.com
 

De Bernardins

De bernardin is een ovaal biscuit op basis van amandelen, witte en bruine suiker.
De helderbruine kleur herinnert aan de pij van de bernardijnen. De enige fabrikant, erfgenaam van het originele recept, is Chocolats Monjezi op Grand Rue (Chimay).

 

De Gâteau chimacien

De gâteau chimacien is een droog gebak, lichter dan het evenveeltje (cake).       De restaurants van de streek bieden het vaak aan als dessert, soms met peren.    (zie recept)

 

De Escavêche

U mag Chimay niet verlaten zonder geproefd te hebben van deze typische regionale specialiteit.
Escavêche is onstaan in de 15e en 16e eeuw, tijdens de Spaanse overheersing.
De streek van Chimay telt heel wat vijvers en rivieren en de Spanjaarden bereidden de zoetwatervis met azijn als bewaarmiddel. 
Vandaag bieden de meeste restaurants in de streek escavêcheaan als voor-of hoofdgerecht, samen met een salade, brood of frieten.
Escavêche wordt vandaag bereid op basis van zeepaling, maar sommige producenten gebruiken ook forel.
 
 
De Pinot van Chimay
 
De Pralines van Chimay
 
De Chocolats Monjezi

De ambachtelijke fijne vleeswaren

De traditionele boerderijproducten
 
De specialiteiten van de banketbakkers

De ateliers die open staan voor bezoek

  • Les véritables Bernardins de Chimay Pâtisserie Hubert Grand'Place, 32 à 6460 Chimay +32(0)60/21.10.87
  • Chocolaterie Monjezi Mr et Mme Deflorenne- Dieu Grand’Rue, 8 à 6460 Chimay +32(0)60/21.17.67
  • Apéritifs Le Pinot de Chimay Madame Sophie De Schuyter Rue des Déportés, 11 à 6460 Chimay +32(0)60/21.32.99
  • L'Escavèche Petit Poucet Rue du Lac, 37 à 6461 Virelles +32(0)60/21.24.49
  • Les Pralines de Chimay Monsieur et Madame Gillot Rue de Lisbonne, 73b à 6464 L'Escaillère 060/377228
  • La Ferme du Mouligneau (produits fermiers) Monsieur et Madame Gotteaux Rue du Mouligneau, 272 à 6464 Forges +32(0)60/21.13.89
  • Le Chevret Chimacien (fromages de chêvre) Monsieur et Madame Degrande Ferme Brûlée, 100 à 6464 Rièzes +32(0)60/21.47.53
  • Le Moulin Henrot (produits fermiers) Monsieur et Madame Leroy Rue Moulin Henrot, 4 à 6460 Chimay +32(0)60/21.41.44
  • La Ferme Verhoeven (produits fermiers) Monsieur Marcel Verhoeven Taille Lisbonne, 13 à 6464 Baileux +32(0)60/34.49.22
  • La Ferme Amant (produits fermiers) Monsieur Michel Amant Rue Champagne, 5 à 6460 Chimay +32(0)60/21.17.51
  • Boucherie Baire Messieurs Baire Rue de Virelles, 43 à 6460 Chimay 060 21 36 13
  • Boucherie du Lac Monsieur Lobet Rue du Lac, 18 à 6461 Virelles +32(0)60/21.16.94
  • Boucherie Nicolas Monsieur et Madame Nicolas Rue St Nicolas, 17 à 6460 Chimay +32(0)60/21.13.73
  • Boulangerie du Lac (Baisers du Lac) Monsieur Chauvaux Rue du Lac, 1 à 6461 Virelles +32(0)60/21.32.32